Hoe maak je een draaitabel in Excel

Dit bericht is geschreven door:

 

Download het voorbeeldbestand en doe zelf mee:  hoe maak je een draaitebel in excel.xlsx

 

Excel spreadsheets zijn handige tools om data te volgen en te analyseren.Ze hebben echter een aantal beperkingen. Als je een spreadsheet maakt in een bepaalde layout, dan kost het vaak behoorlijk wat tijd en moeite om nog andere weergaves van de data te geven. En daar kan een draaitabel in Excel je bij helpen.

 

Met draaitabellen kun je een groot blok Excel data nemen en die op allerlei nuttige manieren opdelen en bij elkaar zetten. Het voordeel is dat je nooit het risico loopt dat je je bron data beschadigt terwijl je andere weergaves creëert.

 

De spreadsheet hieronder volgt de productverkopen per dag voor een Vleesgroothandel. Je zult zien hoe een draaitabel je verschillende inzichten geeft over deze data.

 

verkooprapport excel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe maak je een draaitabel uit bestaande data?

 

Selecteer eerst alle data in je Excel sheet

 

excel data selecteren

 

Ga naar de Invoegen tab en klik op de Draaitabel knop.

 

Draaitabel maken

Het Draaitabel maken venster verschijnt.

 

draaitabel instellingen

 

Je kunt data van een externe bron binnenhalen als je zou willen, maar meer gebruikelijk is dat je de data gebruikt van het spreadsheet waarop je werkt.

 

Je kunt de pivot tabel ook in het bestaande spreadsheet zetten of in een nieuw sheet. Het is wat overzichtelijker om de pivot tabel zijn eigen tabblad te geven.

 

Klik op de OK knop.

 

Jouw draaitabel opent in een nieuw tabblad. Er zullen geen data te zien zijn, maar alle velden in je oorspronkelijke tabblad zullen te zien zijn in de Draaitabelvelden aan de rechterkant van het scherm. Je kunt deze velden in vele nuttige combinaties ordenen.

 

Sleep de velden naar hun gebieden onderaan in de Draaitabelvelden.

 

draaitabelvelden in Excel

 

 

 

Jouw draaitabel data zal getoond worden op basis van jouw instellingen. Het plaatje hieronder laat zien waar de velden in de tabel verschijnen.

 

Excel draaitabel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel?

 

Heb je suggesties voor ons?

 

Vertel het ons in het ‘reacties’ gedeelte. Als je wil dat wij een specifiek Excel onderwerp behandelen laat het ons weten en we zullen er een artikel over schrijven.

 

Als je een baan hebt waarvoor je vaak Excel gebruikt en je wil het jezelf nog makkelijker maken, bekijk dan onze Excel cursussen:

https://www.bakkercomputeropleidingen.nl/trainingen/open-rooster/

 

Laat een reactie achter